Suomalaiset kuntokeskukset mukana ikääntyvien liikunnan aktivoinnissa

Paikalla olivat mm. Forever klubien Alexandra Naumanen, SKY:n Riitta Hämäläinen-Bister, Aplicon Jutta Österberg-Hurme ja Sari Hankimo sekä Traineron Johanna Stellberg.

Tänä vuonna oli suomalaisilla kuntokeskuksilla mahdollisuus osallistua 24 viikon pituiseen EU-tuettuun projektiin, jonka tavoite oli aktivoida ikäihmisiä liikkumaan aktiivisesti.

Mukaan lähtivät tamperelainen GoGo Liikuntakeskukset, lohjalainen Liikunta- ja hyvinvointikeskus Aplico ja valtakunnallinen Forever-ketju. Suomen lisäksi mukana oli kolme keskusta viidestä muustakin EU-maasta. Kuuden maan tuloksista voitaneen vetää melko hyviä suuntaviivoja kysytyn asian suhteen.

 

Projektin tavoitteiksi oli kirjattu tarve luoda vanhemmille aikuisille terveellisen ja entistä aktiivisemman elämän verkostoja.  Yhteisössä tekeminen pyritään samaan osaksi arkirutiinia, jolloin optimoimaan pysyvyys ja uusin jäsenten liittyminen.  Vanhemmille ihmisille tärkeää on myös sosiaalisen eristäytymisen estäminen.

Tietysti pitää muistaa, että jokaisella tällaiseen projektiin osallistuvalla osapuolella, siis kuntokeskuksilla, ikäihmisillä, ympäristö ja tutkijat, on omat heidän näkökulmistansa lähtevät tavoitteet.

 

Kun kyseessä oli tutkimus, niin siihen latautuu suuresti tarvetta tehdä testipatteristo niin ennen kuin jälkeen projektin. Mukaan otetut testit olivat:

  1. Lyhyt kolmen liikkeen alaraajojen toimintatesti lisättynä yhden jalan seisonnalla

  2. Liikkuvuuden paraneminen testattuna TE3:n lyhyellä kolmen liikkeen testillä

  3. Kansainvälinen aktiivisuuskysely

  4. UCLA:n kolmea ominaisuutta mittaava yksinäisyystesti

  5. Sosiaalinen verkosto

  6. Elämän laadun kyselytutkimus

 

Projektin lopussa osallistuneilta kysyttiin heidän näkemystään projektin onnistuneisuudesta. Kaikkiaan projektiin oltiin erittäin tyytyväisiä. Asteikolla 1–5 kaikki kysytyt elementit saivat yli 4,5 pistettä, eli toteutus oli sitä kautta läpi Euroopan kiitettävä. Hieno erikoisuus oli, että parhaat pisteet annettiin liikuntaohjelmasta, (4,85). Mukaan ikäihmisiä liikuttamaan oli löydetty erinomaisesti niihin sitoutuneita henkilöitä.

Active Ageing Communities projektista vastannut professori Paolo Caserotti kertoi projektin saavuttaneen sille asetetut tavoitteet. Tärkeänä nähtiin, että projekti antoi potentiaalisen tiekartan ikäihmisten aktivoimiseen, mikä helpottanee uusien asiakkaiden hankinnassa.

-Liikuntasektori voi olla avainpelaaja vanhempien ihmisten ylläpitää yleistä terveyttään ja terveellistä käyttäytymistä, sanoo Caserotti.

 

Mukana olleet suomalaiset kuntokeskukset saivat hyviä tuloksia. Mm. Forever klubilla ja Aplicossa liikkuvuus parani kahdeksan prosenttia, mikä näkynee osallistujien arjessa merkittävänä elämän laadun paranemisena.

 

Laajempi raportti ilmestyy tammikuun K&F Pro 1/23 -lehdessä.

Previous
Previous

Treenin ja palautumisen mittaamisesta saa hyötyä harjoitteluun – oman kehon kuuntelua unohtamatta

Next
Next

Liikkuva kansalainen säästää rahaa – katso laskurilla, kuinka paljon