Vuoden 2023 trendit
Maailmanlaajuisesti toimiva koulutusorganisaatio The American College of Sports Medicine on 17 vuoden ajan julkaissut liikunta-alan trendit, niin tänäkin vuonna.
Tutkimukseen on data tuotettu liikunta-alan toimijoilta, jolloin sen voidaan arvioida olevan konservatiivinen ja painottavan ajateltavissa olevan tulevaisuuden tiloja melko hyvin.
TOP 10
Kuntoilijan henkilökohtainen, mukana kulkeva teknologia.
Puettavissa olevaan teknologiaan kuuluvat kuntomittarit, älykellot, sykemittarit ja GPS-seurantalaitteet sekä kunto- ja aktiivisuusseurantalaitteet, jotka voivat seurata sykettä, kaloreita, istuma-aikaa, unta ja paljon muuta. Puettava teknologia on ollut ykköstrendi sen jälkeen, kun se otettiin mukaan kyselyyn vuonna 2016, lukuun ottamatta vuosia 2018 (#3) ja 2021 (#2). Näitä laitteita käytetään askellaskurina ja sykemittarina, ja ne voivat seurata kehon lämpötilaa, kaloreita, istuma-aikaa, uniaikaa ja paljon muuta. Aluksi oli kysymys puettavan teknologian tarkkuudesta, mutta nämä ongelmat näyttivät ratkeavan. Uusia innovaatioita ovat verenpaine, happisaturaatio, kehon lämpötila, hengitystiheys ja EKG.
Voimaharjoittelu vapailla painoilla.
Harjoitus keskittyy oikeaan liikkeeseen ja nostotekniikkaan. Se sisältää tangojen, käsipainojen ja kahvakuulien käytön parantamaan tai ylläpitämään lihaskuntoa manipuloimalla toistoja, sarjoja, tempoa, kuormitusta ja harjoitusten valintaa tiettyjen lihaskuntotavoitteiden saavuttamiseksi. Ennen vuotta 2021 tehdyt kyselyt sisälsivät kategorian, jota kuvattiin "voimaharjoitteluksi". Tämä kuvaus todettiin liian laajaksi; siksi voimaharjoittelu määriteltiin uudelleen vuonna 2020 ja suosii tarkempaa voimaharjoittelua vapailla painoilla. Tähän luokkaan kuuluvat vapaat painot, tankot, kahvakuulat, käsipainot ja kuntopallot. Harjoittelu vapailla painoilla debytoi sijalla 4 vuonna 2020 ja putosi sijalle 8 vuonna 2021 ja sitten sijalle 4 vuonna 2022.
Kehonpainoharjoittelu.
Monitasoisen kehon painon ja neuromotoristen liikkeiden yhdistelmä kehon painon kanssa ensisijaisena vastuksena määrittelee tämän suuntauksen. Kehonpainoharjoittelu käyttää minimaalisesti laitteita ja tilaa, joten se on edullinen ja toimiva tapa harjoitella. Kehon painoharjoittelu esiintyi ensimmäistä kertaa trenditutkimuksessa vuonna 2013 (sijalla 3) ja oli sijalla 2 vuonna 2017, sijalla 4 vuonna 2018 ja sijalla 5 vuonna 2019, ennen kuin se putosi sijalle 7 vuonna 2020 ja nousi sitten sijalle 3. 2021, sitten sijalle 8 vuodelle 2022. Vaikka kehon painoharjoittelu on ollut olemassa pitkään, se ei ilmestynyt tutkimustrendivaihtoehtona ennen vuotta 2013, koska se tuli suosituksi (määriteltynä trendinä) kuntosalilla ympäri maailmaa vasta viimeisen viime vuoden aikana. vuosikymmen.
Kuntoiluohjelmat vanhemmille ihmisille.
Tämä on trendi, joka korostaa ja palvelee suurten ikäluokkien ja vanhempien sukupolvien kuntoilutarpeita. Ihmiset elävät ja työskentelevät pidempään ja haluavat pysyä terveinä ja fyysisesti aktiivisina koko elämänsä ajan. Tämä trendi on palaamassa, kun se oli 10 parhaan joukossa vuonna 2007 (trendi # 2) ja putosi sijalle 11 vuonna 2017. Vuonna 2018 iäkkäille suunnatut kuntoiluohjelmat olivat 9. trendi, 4 vuonna 2019 ja 8. 2020, 9. vuodelle 2021 ja 11. 2022. Suuret ikäluokat (ja vanhemmat sukupolvet) saavat yleensä vakiintuneen elämäntavan vuoksi enemmän omaan itseensä panostettavaa rahaa kuin nuoremmilla ja kuntokeskukset saattavat pystyä hyödyntämään näitä kasvavia markkinoita. Kuntosalien tunnelman (mukaan lukien valot ja musiikin tyyppi) muuttaminen vanhemman sukupolven ystävällisemmäksi vuorokauden perinteisinä hitaina aikoina on sellainen trendi, joka näyttää tarttuvan kaupallisiin klubeihin.
Functional Fitness Training.
Harjoittelu parantaa tasapainoa, koordinaatiota, toiminnallista voimaa ja kestävyyttä päivittäisen elämän toiminnan parantamiseksi. Harjoitusohjelmat kuvastavat todellisia aktiviteetteja, joita joku saattaa tehdä päivän aikana. Funktionaalinen kunto esiintyi kyselyssä ensimmäisen kerran sijalla 4 vuonna 2007, mutta putosi sijalle 8 vuonna 2008 ja sijalle 11 vuonna 2009. Tämä trendi keskittyy tyypillisesti voimaharjoittelun käyttöön parantamaan olennaista tasapainoa, koordinaatiota, lihasvoimaa ja kestävyyttä. päivittäisen elämän toiminnan parantamiseksi tyypillisesti vanhemmille aikuisille, mutta myös kliinisille populaatioille.
Ulkoilu.
Tämä suuntaus antaa terveys- ja kuntoilualan ammattilaisille mahdollisuuden tarjota enemmän ulkoilua, kuten ryhmäkävelyjä, ratsastuksia tai järjestettyä vaellusta. Aktiviteetit voivat olla lyhyitä tapahtumia, päivän mittaisia tapahtumia tai suunniteltuja monipäiväisiä retkiä sekä ECO-haasteita, kuten seisten melontaa, melontaa, maastopyöräilyä ja vaellusta. Ehkä COVID-19-rajoitusten vuoksi ulkoilusta on viime aikoina tullut enemmän suosittua. Vuonna 2021 ulkoilu sijoittui sijalle 4 ja 2022 sijalle 3. Osallistujat tapaavat paikallisessa puistossa, vaellusalueella tai pyöräreitillä tyypillisesti nimetyn johtajan kanssa. Terveys- ja kuntoilualan ammattilaisten suuntaus tarjota asiakkailleen ulkoilua alkoi vuonna 2010.
High-Intensity Interval Training (HIIT).
Nämä harjoitusohjelmat sisältävät tyypillisesti toistuvia korkean intensiteetin harjoituksia (> 80 % maksimi syke) yhdistettynä lepojaksoihin. Korkean intensiteetin intervalliharjoittelua voidaan soveltaa erilaisiin harjoituksiin. Vaikka HIIT oli osa kyselyä mahdollisena trendinä ennen vuotta 2013, mutta ei sijoittunut 20 parhaan joukkoon, HIIT oli ykkönen tutkimuksessa vuosina 2014 ja 2018. HIIT-formaatteja on useita, mukaan lukien käsipainot, tankot, sprintti, pyöräily, kehonpaino ja porraskiipeily.
Harjoittelu ja painonpudotus.
Tämä suuntaus sisältää painonpudotusohjelmat harjoitusohjelman kanssa. Fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun yhdistäminen ruokavalioon ja ruoanlaittotunneille voi osoittautua lisähyödyksi. COVID-19:n asettaman karanteenin ja siitä johtuvan painonnousun vuoksi painonpudotusta edistävä harjoittelu teki paluun vuonna 2022 (#5). Useimmat ruokavalio-ohjelmat suosittelevat jonkinlaisen harjoitusohjelman sisällyttämistä päivittäiseen kalorirajoituksen rutiiniin, lisäämällä yhtälöön fyysisen toiminnan kalorikulutus. Painonpudotusohjelmien harjoittelu on ollut 20 parhaan trendin joukossa tutkimuksen alkamisesta lähtien.
Sertifioitujen kuntoalan ammattilaisten työllistäminen.
Korostetaan sertifioitujen terveys- ja kuntoalan ammattilaisten palkkaamisen tärkeyttä, jotka ovat suorittaneet koulutusohjelmat ja saavuttaneet akkreditoidut terveys-/kuntotodistukset. Sertifioitujen terveys- ja kuntoalan ammattilaisten palkkaaminen koulutusohjelmien ja akkreditoitujen sertifiointiohjelmien avulla on pysynyt vakaana. Jotkut kansalliset sertifiointiorganisaatiot, kuten ACSM, edellyttävät liittoutuneiden terveysjärjestöjen akkreditointikomission akkreditointiohjelman valmistumista.
Personal training.
Henkilökohtainen valmennus sisältää tavoitteiden asettamisen, kuntoarvioinnin ja harjoitusohjelmoinnin valmentajan kanssa henkilökohtaisesti. Henkilökohtaiset valmentajat antavat harjoitustekniikan opastusta, parantavat kehitystä ja edistyvät harjoituksia jokaisen asiakkaan kohtaamisen yhteydessä ja asiakkaan edistymisen perusteella. Henkilökohtainen valmennus on edelleen vahva trendi, kun henkilökohtaisen valmennuksen ammatti on saataville verkossa, kuntoklubilla, kotona ja työmailla. Henkilökohtainen valmennus sisältää kuntotestauksen ja tavoitteiden asetannan.
Kymmenen tärkeimmän trendin listalta poistui viime vuonna sijalla yhdeksän ollut online live ja on-demand tunnit. 2023 sijoitus oli tippunut sijalle 21.
Eurooppalainen lista näyttää tältä:
Kehonpainolla harjoittelu
Harjoittelu tavoittelu
Personal training
Senioreiden harjoitusohjelmat
Toiminnallinen harjoittelu
HIIT
Putiikkistudiot
Circuit training
Liike on lääke -ajattelu
Sertifioidut ohjaajat ja valmentajat
Linkki alkuperäiseen artikkeliin: https://www.acsm.org/news-detail/2022/12/28/wearable-technology-named-top-fitness-trend-for-2023